Daniel

Daniel Versteegh 2 liggend door Roel Determeijer

copyright: Roel Determeijer

Op 22 maart 2013 verschijnt het debuutalbum van Daniel Versteegh, getiteld Metanoia. Metanoia is een oud Grieks woord dat staat voor ‘hergeboorte’, het ontwaken na een lange, moeilijke periode. Daniel Versteegh zegt hier zelf over: “Toen ik aan de plaat begon, was het nog niet duidelijk wie de artiest Daniel nu precies was. In de loop van het opnameproces heb ik mijn sound gevonden: dromerig, ruimtelijk en melancholisch.”

Hoewel zijn debuutalbum pas dit jaar uitkomt, is Daniel Versteegh al lange tijd bezig: zo won hij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter en werd hij met het nummer ‘Two Wrongs Don’t Make A Right’ – afkomstig van zijn gelijknamige EP – uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Afgelopen zomer was Daniel Versteegh te zien in het TV-programma van Giel Beelen ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ en tijdens Popronde 2012 speelde hij meer dan 20 shows. Ook was Daniel Versteegh een van de songwriters van het succesvolle project Lorainville.

De tien nummers op Metanoia zijn intiem, openhartig, en vormen samen een persoonlijk terugblik over de afgelopen jaren. Zo gaat het openingsnummer ‘Longest Winter’ over eenzaamheid en verlangen en afsluiter ‘Don’t Want To Be Found’ is geinspireerd door het eiland Marken, de huidige woonplaats van Daniel Versteegh. “Te midden van de natuur en de romantiek van het dorpje voel ik me thuis en geborgen. De natuur is een grote inspiratiebron.”

De liedjes op Metanoia laten een krachtige muzikant horen, een singer-songwriter die daadwerkelijk iets te zeggen heeft en de complexiteit van het leven niet uit de weg gaat. Ter inspiratie dienden niet alleen folkartiesten als Laura Marling, Thomas Dybdahl en Fionn Regan maar ook groepen als Sigur Rós en Radiohead.

De afgelopen jaren speelde Daniel Versteegh vooral solo, maar tijdens de komende Metanoia tour zal hij samen met een band spelen om zo iedere laag van de plaat tot leven te brengen. “Ik hoop dat mijn muziek een veilige manier is om ook met de wat minder positieve gevoelens van het leven contact te maken.” En dat dat lukt, zullen mensen die Daniel Versteegh live hebben gezien kunnen beamen. Claudia de Breij reageerde na een optreden: “Je troost ons met je muziek”. Maar ook Eric Corton is groot fan. Zo zei Eric: “Ontzettend goeie liedjes, Daniel is de Don McLean van de lage landen”.

‘Metanoia’ verschijnt op 22 maart en de releaseshow in 23 maart in Tivoli, Utrecht. De eerste track Longest Winter is vanaf 11 februari te downloaden en te streamen via iTunes en Spotify.

Het album is opgenomen in Moon Music Studio met Wouter Budé, die eerder albums produceerde van onder andere The Mad Trist, Navarone en Christoper Green.