Blogpost: De Beste Singer Songwriter; Aflevering 2

27 juli 2012


Daar zijn we weer. Ditmaal op een geheime locatie ergens in Diemen waar de studio van Waylon zich bevindt. Meneer Waylon is er vandaag ook bij om ons advies te geven bij het schrijven van ons lied dat deze week een liefdeslied moet zijn. En niet zo maar voor iemand nee het moet voorgedragen worden aan iemand die tijdens de liveshow in de zaal staat…. voor je neus… onder het oog van half Nederland die mee kijken via de televisie. Ik ken werkelijk niemand die daar zin in zou hebben. Ook mijn mede swinger-songwriterts hebben zo hun bedenkingen bij deze opdracht. Zoals Niels bijvoorbeeld die heel begrijpelijk vertelt dat hij voor een leven als artiest heeft gekozen en de last van alle media aandacht daarbij op de koop toe neemt, maar dat hij als het kan zijn geliefde daar tegen wil beschermen. Heel erg begrijpelijk en herkenbaar. Waylon moet daar echter niets van hebben en zegt: “Als je vriendin dat offer niet voor je wilt maken dan moet je toch twijfelen aan haar liefde voor jou”.

Ik kan niet geloven dat hij dat werkelijk gezegd heeft en we lachen allemaal enigszins ongemakkelijk. Later zou dit de eerste blijken in een lange serie vreemde en wel zeer belerende opmerkingen uit de hoek van onze ‘gastdocent’. Niet echt een fijne sfeer om eerlijk te zijn. Douwe en ik zoeken elkaar op en praten samen over de vreemde situatie waar we in belandt zijn. Een grijze studio ergens in de middle of nowhere, waar de camera’s voortdurend om je heen dansen en een vreemde zanger die voornamelijk in zichzelf geïnteresseerd lijkt je kritiek komt geven op een van de meest kwetsbare processen die je kent; het schrijven van een liedje. Samen met Douwe besluit ik dat dit waarschijnlijk niet de meest geschikte voedingsbodem is voor een goeie song en we slaan samen aan het tokkelen. Al tokkelend schrijven we zo zelfs een heel liedje met zn tweeën en het is absoluut inspirerend om met hem samen te werken. Zo wordt het toch nog een mooie dag.

Eenmaal thuisgekomen denk ik verder over de opdracht van die week. Ik zal toch iemand moeten vinden die bereid is om samen met mij naar Bitterzoet te togen om zich door mij de liefde te laten verklaren :). Die avond zit ik met mijn broertje te kletsen over een moeilijk onderwerp in ons leven; het overlijden van onze vader en de relatie die we met hem hadden. Onze vader was een hele lieve man maar ook een hele verdrietige man die het zichzelf helemaal niet makkelijk maakte in het leven. Hoe ouder ik word hoe meer ik merk dat mijn broertje en ik zijn verdriet ook in ons mee dragen en dat is niet altijd even makkelijk. Ik zat tegenover hem in de ondergaande zon en luisterde naar de dingen waar hij mee worstelde. Ik werd me opeens bewust van het feit dat we nog geen week eerder ook zo tegenover elkaar hadden gezeten, maar dat hij het toen was geweest die naar mijn worstelingen luisterde. Opeens was het me compleet duidelijk dat als er iemand was die een liefdeslied van mij verdient dan was het mijn broertje wel! Een lied waarin we samen op zoek gaan naar de schoonheid van het bestaan dat ons hopelijk op termijn helpt de tranen van onze vader te overwinnen. Zo gezegd en zo hebben we het gedaan. Ik ben heel blij en dankbaar dat mijn broertje deze toch wel enigszins beladen onderneming aandurfde voor de camera. Uiteindelijk was het gewoon heel fijn om te doen. Ik heb er misschien niet de prijs van de avond mee gewonnen, maar eerlijk gezegd was ik daar ook totaal niet mee bezig. Ik wil gewoon mooie liedjes maken voor lieve mensen en hoop dat er een paar kijkers achter de televisie zitten die daar door geraakt worden en wiens dag of avond ik zo mag kleuren. En volgens mij is dat ook wel gelukt want na de uitzending volgde meteen allemaal mooie berichtjes op feestboek en twitter waarin het woord ‘tranen’ voornamelijk domineerde. Gelukkig zat Herman Brusselmans die avond ook in de jury om onze liedjes te voorzien van hilarisch commentaar. Zo hebben we ook heel veel kunnen lachen.

Ik heb nu al weer zin in de volgende aflevering. Het wordt alleen maar leuker! Bedankt voor het kijken allemaal!!

XDaniel.

Kijk de hele uitzending terug via uitzending gemist.

Once again you have been the angel on my shoulders Guide me through when no one can percieve this state I’m in but I know the sky lies heavy on your mornings and we’ve seen the winter rain reflected in our fathers’ eyes

In everything I do I will try to show you all that grows behind the weeds and all the hurt you see and if I could I would take your hand across the land and stop with every miracle we find oh brother I will love you ‘till I’m gone we’ll overcome