Blogpost: Spannende tijden

7 maart 2013


Het blijven spannende tijden. Nog 15 dagen te gaan en dan breng ik mijn allereerste full length album ter wereld. Het voelt als een magische datum… 22 Maart. Als een soort rivier die ik die dag zal doorwaden om vervolgens het wonderbaarlijke landschap dat erachter ligt en waarvan ik zo lang gescheiden leefde te kunnen ontdekken.

Metanoia is een heel persoonlijk album geworden. Het is vreemd en spannend om zo iets persoonlijks los te laten in de wereld. Ik heb nooit echt het gevoel gehad iets ‘van me af’ te kunnen schrijven. Het componeren en zingen voelt eerder altijd als een verdieping en herbeleving van de situatie en emotie waaruit een lied is ontstaan. Maar vreemd genoeg, nu de liedjes opgenomen zijn en alle 10 op een schijfje staan waar een hoesje omheen zit, heb ik voor het eerst het gevoel dat ik het los kan laten. Eric Corton beschreef dat laatst al mooi in zijn interview met mij op Cortonville hoe de songs tot nu toe alleen in mijn vingers en in mijn hoofd zaten, maar het is meer. Het is ook alsof het album een laagje aarde gooit over de donkere dagen waaruit het ooit is ontstaan. Veel liedjes op deze plaat hebben op de een of andere manier wortel kunnen schieten in een met tranen en weemoed doordrenkte grond en hebben uit kunnen groeien tot iets moois. Dat is ook een van de aanleidingen geweest voor de titel van het album.

Metanoia staat voor hergeboorte. Het is een term met vele fascinerende betekenissen voornamelijk binnen een religieuze context (μετάνοια). In meer spirituele context vertegenwoordigt de term ook het principe van ‘wijze reflectie’ (yoniso manasikara). Ik denk dat iedereen in zijn leven wel momenten kent waarin het cumulatief van ervaringen in een bepaalde fase opeens tot een soort bal verworden waar je op kunt staan en naar kunt kijken en van kunt leren en die je ten slotte kunt ontstijgen. Vorige week heb je ook de cover van het album voor het eerst op Facebook voorbij zien komen. Niet voor niets staat daar een afbeelding van een libelle op. Als geen ander kent dit diertje het principe van de metamorfose. Een plotseling nieuw licht dat strijkt over bekende voorwerpen…

Metanoia

Het zijn niet alleen spannende maar ook drukke dagen! Zoals in deze tijd wel meer artiesten dat doen release ik mijn album in eigen beheer op mijn eigen platenlabel Shepherd Songs. Dat is ontzettend leuk om te doen want het geeft me eindeloze artistieke vrijheid. Maar het is ook een heleboel werk! Wat ik vooral merk is hoe zwaar het is om te schakelen tussen de rollen songwriter – manager. Ik heb het daar nu en dan over met mijn collega DIY (Do It Yourself) artiesten die voor dezelfde uitdaging staan. Als songwriter heb je jezelf in de loop der jaren getraind om de verdieping en verstilling te zoeken. Sensitiviteit is iets waar je mee geboren wordt maar wat je ook moet ontwikkelen om de schoonheid te kunnen destilleren uit een glinstering in het water of het kraken van een muur of de eenzame roep van een gans. Het is in ieder geval een compleet andere state of mind dan die van de manager die moet onderhandelen over de prijs van de barcode op de cd. Het is niet altijd makkelijk om beide petten te dragen. Gelukkig heb ik de afgelopen tijd een geweldig team om me heen verzameld die me op alle niveaus van deze release bij staat en die ik hier graag even wil noemen:

Rough Trade – distributie

For The Road – Boekingen van live shows

EMI Music Publishing / Sony ATV – Publishing

Johnny Wonder – Perspromotie / communicatie

Leftunder.Music – Management

Ik las ooit een biografie van Björk van wie ik erg weg was in die periode. Zij schreef daarin dat je het schrijven van een song kunt vergelijken met het baren van een kind. Nu is dat op zich niet zo’n unieke vergelijking, maar Bjork gaat nog een stapje verder. Het blijft niet bij het baren je moet ook zorgen dat het kind (song) op groeit in een goede omgeving met de juiste voeding en de juiste school en alle overige invloeden die het nodig heeft om tot een mooi volwassen mens te worden. Ik weet zeker dat de familie die ik hierboven noem in staat is om Metanoia en alle liedjes die erop staan een veilige plek in de wereld te geven.  

Ten slotte wil ik jullie nog allemaal even wijzen op de releaseshow 23 maart in Tivoli, Utrecht of vertel op Facebook dat je komt. Op dit moment zijn we hard bezig om er een onvergetelijke avond van te maken! Binnenkort vertel ik je daar meer over zoals ook over mijn nieuwe live band met wie ik nu weer hard aan het repeteren sla….

Wees wel. Liefs Daniel.